jouko

Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 3

  • Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 3
  • Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 3
  • Eläviä kuvia omassa leffateatterissa, osa 3

Hämäävä otsikko.

Leffateatterin tekeminen on nyt hieman seis. Ei viitsi laittaa pikkupakksella lämpöjä päälle. Mutta lämpöisiä kelejä odotellessa kävin vetäisemässä aamulla 12,8 km lenkin. Sis. 10 * 3 min ylämäkivetoja, 2 min. Palautuksilla. Olipa kivaa.. Joo. Tulipa samalla 30.000 km juoksemista täyteen, v sta 2005 on juoksupäiväkirjaa tullut pidetyksi. Aikaa tuohon hölkkäämiseen on kulunut n. 2575 h. Olis kai sen voinut huonmminkin käyttää ? 

Juoksemisen vaikutuksia: leposyke, paino ja verenpaine ovat laskeneet. Samojn verensokeri ja kolestroliarvot ovat olleet nykyään ihan ok. Henkisesti juokseminen on antanut paljon. Sinne on tien poskeen jäänyt monta vitutusta ja mitättömiä murheita. 

Joku väittää juoksemisen olevan joogaa. Voi se ollakin, ainakin lajilla on armoton opettaja. Maantie. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olet näköjään urheilumiehiä. Mitä matkoja olet harrastanut vaiko vain kuntourheilua? Itsekin juoksentelin nuorempana ylioppilaana 1964 Suur-Savon piirissa Kevessä eli Varkauden Kenttä-Veikoissa. Matkoina oli 400 ja 800 metriä. Edellinen meni 52,1 ja jälkimmäinen 1.58,3. Joskus tuli juostua myös 1500 metriä, mutta se oli liian pitkä matka 4.16,1 seuraottelussa Rantasalmen Urheilijoita vastaan. Piti ensin tosin juosta jäniksenä kasisatanen Jauhasen Teuvolle, jonka ennätykset olivat maaotteluluokkaa 1500 metrillä eli 3.45.3; ja 800 metrillä 1.50.3.. Hyvää kyytiä lenkeillä Jormakan opeilla silloin. Toinen lenkkikaveri oli silloin Lankisen Manu 800 metriä. Hänellä luvaavasti yhden talven treenillä jo 1.52,1 ja 1500m 3.58 ja risat, mutta pilasivat hänen tulevaisuutensa juoksuttamalla kovilla pohjilla rajuja intervalliharjoituksia ja ura loppui pahoihin nilkkojen nivelpussien tulehduksiin.

EX-kotipaikka siis Varkaus, mutta ammatti ei sama. KNV.

Juokseminen ja ruumiillinen työ on hyvää akun latausta sekä henkisesti että fyysisestikin. Terve sielu terveessä ruumissa! - Kuin panisi rahaa pankkiin.

Nyt vanhana kävellään, mökkeillään ja kalastellaan, marjastellaan ja sienestellään puutarhan hoidon ohella - sekin mökillä Pyhtäällä. Puitakin pitää silloin tällöin pilkkoa. Ja sitten uutuutena tulee tietenkin tämä US-blogikirjoitteluhobby on VHT-virkamieskoulutuksen ansiota ja pojan antamien tietokoneoppien ja APPLEn ansiota. Estää kuulemma dementiaakin.

Nyt mittariin tulee kesällä 73v. - Vielä 45 vuotiaana juoksin alan eli Vahon (Vankeinhoitolaitos) kisoissa kisoissa 1500 metriä 4.53.1. Työkavareina oli Heikkisen Paavo jolla oli kovia tuloksia 1500 m = 3.46.1 ; 800m= 1.52.6 ja kymppitonni Virenin vuosina 29.03. Pate oli kerran Suomi-Ruotsi maaottelussakin. Lusittua tuli melkein kolme elinkautista ennen eläkeneuvokseksi ja evp- (eli elämiseen vaimon palkalla) siirtymistä.

MUTTA mitä rakentelet? KERRO! Näinkin jo kuvat elokuvateatterin teosta- että mikäs!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sullahan on kovat pohjat, hyvillä vauhdeilla olet kyllä juossut, lähelle kansallista kärkeä. Ja vielä 45 v. todella kovaa. Ennen muuten taisi harjoitusten laatu ja määrä olla hieman eri mitalla, kuin tänäpäivänä ? Silloin tosiaan saatettiin vedättää kaverilta jalat alta, ihan vaan kovilla vedoilla. Eihän kroppa sellaisia harjoituksia kestää montaa kertaa viikossa, mutta toisaalta, lähtökuntokin oli silloisilla nuorilla kova. Ei ollut mopoja, ei autoja. Pyörällä, tai jalan hipsittiin joka paikkaan. Turha oli kyytejä toivoa..

Urheilumiehiä jollain mitalla mitattuna., joo, mutta lähinnä liikuntaa omaksi iloksi harrastelevana. Kilpailemiseen ei oikein kyvyt riitä, ja treenaamisen määrän pitäsi olla yli 100 km viikossa juoksua, siihen vielä lihashuoltotunnit päälle, jos siis haluaisi kilpailukelpoisia tuloksia myös tulevan, liikunnan olen aloittanut vasta vanhemmalla iällä. Joskus n. 30 korvilla aloin käymään ensin aktiivisti harrastamassa budoa. Oli kivaa aikansa, mutta se sitten jäi, kun ei enää nopeus riittänyt ja paikat oli aina kipeinä ja töissä oli välillä selittämistä, kun silmä oli hiukan tumma. Juoksemiseen hurahdin n. 10 v. sitten. Nyt harjoittelen sellaiset 50 - 100 km viikossa ja seuraava mara on Riikassa toukokuussa.

Noista harjoitteluista muuten. Kroppa ei muuten enää jaksa palautua, kuten ennen. Eli nykyään on syytä pitää pari vapaata t. palautuspäivää viikossa. Muuten menee paikat jumiin ja sykkeet ei tahdo reagoida toivotusti. Ikää on mullekin jo kertynyt 58 v.

Matkoina olen pitänyt 10 km ylimeneviä itselleni sopivina Kestävyyttähän kyllä on, mutta se vauhti on jo jäänyt historiaan. Pääsääntöisesti juoksen maroja ja jonkin verran m. Ultraa. Ultrat ovat sinänsä ihan oma juttunsa, varsinkin öiseen aikaan juostavat, että niihin kyllä hurahtaa herkästi. Perniössä juostava Suomi juoksu oli aina hieno kokemus. Nyt se juoksu vaan on siirretty Joensuuhun. No, hieno kaupunki kyllä ja kaunista kangasmaastoa. ( puolet Laakkosen ja puolet Bromanin.. )

Mulla on vanha 30 luvun lankkurunkotalo, joka oli alkujaan ensin ihan kesämökkinä. Nyt olen taloa kunnostanut ja rakennellut kaikenlaista. Valmishan tämä ei ole koskaan... Mm ssa Saunan ja pesuhuoneen tein tuonne ulkorakennukseen. Pihalle autokatoksen ja mp lle oman kylmätallin. Ulkovajan yläkertaan teen nyt sitä leffatetteria. Siellä kelpaa sitten kaljaa juoda ja mölistä + lätkää katsoa seinältä 5.1 soundeilla ryyditettynä. Naapurien suureksi iloksi !

Kunhan taas saan aikaiseksi päivittää tänne toteutunutta, niin laitan vähän lisää kuvia linkkinä mukaan. Nyt on portaat vintille valmiit. Tein ne vanhoista lankuista ja laitoin kyllä sellaiseen kulmaan, että.on jalanmukaiset kulkea. Ei liian nopeat, eikä liian laiskat jalan nousta :)

Tällaista täällä ja aurinkoista kevätilmaa sinne Suomeen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#. Kävin juuri saunassa. Asun O-mattilassa ok-talossa. Joko olet eläkkeellä
ja mitä teet/teit ammatiksesi? Oletko timpuri vai muuten kätevä käsistäsi?

Mulla on vajaa 65-vuotias kalakaveri, joka harrastaa Kalevan kierrosta: johon kuuluu pitkiä matkoja juosten, soutaen, hiihtäen, luistellen ja pyöräillen. Hän on kevytkroppainen ja pienikokoinen, siksi paikat näyttää kestävän tuollaista rääkkiä. Ja on lisäksi innokas kalamies sekä kova saneeraaman myös taloaan ja lastensa asuntoja, kätevä käsistään siis.Tekee vaikka huonekaluja, takkoja jne + moottorikin töitä.

Mekin on rakennettu 10 vuotta sitten ostetun hirsimökin, 86 m2 ,pihalle 24 neliöinen, eristetty vierasmökki ja sen jälkeen 3 tulisijaa käsittävä, kartiomuotoinen ja katettu, kuusi tolppainen kesäkeittiö. Ne ovat olleet pitkäaikaisina haaveina. Tonttia on vajaa 3500 neliötä lähelle jokea, joka laskee mereen, johon on puoli kilometriä matkaa. Ja Ahti suo antejaan. Suurin virvelihauki ollut 7,8 kg ja 105 cm. Mato-ongella sain yllätten pari vuotta sitten keväällä joesta peräti 5,3 kiloisen hauen. - Soutukin on hyvää treenausta - varsinkin vastatuuleen. Myrskyllä ja ukonilmoilla on syytä pysytellä maakrapuna. Muuten joutuu ahventen valtakuntaan. Silmäruokaa on merellä liikkuessa kosolti: muuttolinnut, saaret, veneet, kivikot ja luodot sekä ilta-/aamuruskot.

Kesä menee pääosin siellä puutarhaviljelysten,nurmikon leikkauksen, kalastuksen jne merkeissä. Sopivaa eläkeajan puuhastelua. Kotkaankin on parisenkymmentä kilometriä. Uusi E-7-18 moottoritiekin tulee Helsingistä jo Haminaan ja siitä v.2018 aikana se on valmis Turusta Vaalimaalle asti. Hyvä ajella. Hyvää illanjatkoa sinne - Latviaan? Riikasta päätellen?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Huomenta Kari

Aamulenkille kohta työntymässä. Hieno ilma, 0 keli. Mutta shortseilla pärjää jo hyvin.
Heitä mulle emailia joukoreÄTmsn.com, niin laitan Sulle illalla kuvalinkkiä ja infoa.

Jouko

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa